Придбано і встановлено новий трансформатор

Шановні садівники!

 

Внаслідок аварії, що призвела до пошкодження і згорання старого трансформатора правлінням СТ в мінімальні сроки було придбано і встановлено новий трансформатор. 

Дякуємо кожному, хто приймав активну участь і надавав допомогу у пошуку, купівлі, транспортуванні та установці нового трансформатора.

 

З питань пошкодження старого трансформатора після капітального ремонту

необхідно зазначити такі моменти:

 

1. Будь-яка електроустановка має свій термін служби, передбачений технічним паспортом. Термін експлуатації залежить від умов експлуатації і регулярних заходів, що проводяться для забезпечення належного стану електроустановки.

З огляду на "вік" нашого трансформатора, а також систематичну відсутність профілактичних, підтримуючих "життєздатність" заходів, старий трансформатор пошкодився.

 

2. Усвідомлюючи вищевикладене, чинне Правління на чолі з головою в плані робіт на 2021р. передбачило капітальний ремонт старого трансформатора, який і був виконаний. 

 

3. При проведенні техогляду перед початком ремонтних робіт було виявлено ряд несправностей:

- підтікання трансформаторного масла, рівень якого був нижче допустимого і масло на 20% складалося з води;

- порушення в сполучних ланцюгах обліку;

- знос ізоляторів та ін.; 

- відсутність високовольтного запобіжника, замість якого була накрутка з товстого мідного дроту, що "дозволяло" трансформатору не вимикатися при короткому замиканні, але при цьому працювати на граничному робочому режимі.

 

4. Під час капітального ремонту були виконані зовнішні "реанімаційні" заходи, але вони, на жаль,  не допомогли усунути внутрішні проблеми трансформатора. 

 

Варто зауважити, що конструкція "старого" трансформатора типу ТМ взаємодіє  з навколишнім середовищем, тобто при температурних перепадах рівень масла компенсується за рахунок розширювального бака. При цьому дуже важливо підтримувати необхідний рівень масла.

На жаль, у нас в попередніх періодах цього практично не спостерігалося.

 

Таким чином, треба зазначити, що згорання старого трансформатора відбулося за збігом ряду обставин: погодні перепади, часті грози останнім часом, тривала робота трансформатора на граничному робочому режимі та відсутність профілактичних заходів в попередні періоди.

 

Write a comment

Comments: 0